27. huhtikuuta 2018

Kirjailija Jyri Paretskoi vieraili Harjavallassa





Kirjailija Jyri Paretskoi vieraili huhtikuussa Harjavallassa kertomassa 6 - 9-luokkalaisille ja lukiolaisille kirjoistaan sekä työstään kirjailijana. Hän on kirjoittanut muun muassa suositut Shell´s Angles -kirjat ja kirjailijan työn lisäksi hän työskentelee äidinkielen opettajana Iisalmessa. Harjavallassa Jyri vinkkasi itse ensin omia kirjojaan, jonka jälkeen seiskaluokkalaiset Aurora Heinilä ja Sinna Kaivola haastattelivat kirjailijaa.

Teinihuumorilla varustettu Shell´s Angles -sarja kertoo Henrin, Samun ja Rudin perustamasta mopojengistä sekä tietenkin tytöistä ja ihastumisista. Sarjasta on tähän mennessä ilmestynyt neljä kirjaa ja viides kirja ilmestyy näillä näkymin ensi vuonna. Vuoden parin päästä on tulossa myös Shell´s Angles -kirjoihin perustuva tv-sarja. Tv-sarjan käsikirjoitus on jo valmis, mutta kuvauksia ei vielä ole aloitettu. Shell´s Angles sai alkunsa siitä, kun Jyrin omat oppilaat olivat sitä mieltä, että kirjat olivat tyhmiä. Niinpä hän opettajana kyseli oppilailtaan, millaisia kirjoja he sitten haluaisivat lukea. Nuorten mielestä hyvässä kirjassa piti olla nuoria, huumoria ja mopoja. Nuorten toiveiden mukaisia kirjoja ei kuitenkaan löytynyt kirjastosta, joten Jyri päätti itse kirjoittaa sellaisen ja niinpä hän päätyikin vähän kuin sattumalta nuortenkirjailijaksi. 


Jyri Paretskoin esiintyminen Harjavallassa oli todella hauska ja viihdyttävä. Kertoessaan ensimmäisestä Shell´s Angles -kirjastaan hän nauratti nuoria löytämällä yleisön joukosta kirjansa henkilöhahmot ja hän sai jopa houkuteltua nämä nuoret mukaansa näyttämölle esittämään kohtausta kirjasta. Yleisöllä oli hauskaa seuratessaan koulukaveriensa esiintymistä ja kaikki esiintyjät saivatkin lopuksi isot aplodit. Ja kun Aurora ja Sinna tiedustelivat kirjailijalta, että mitä mieltä hän on Harjavallan nuorisosta, sanoi Jyri, että hänen mielestään Harjavalta-salissa oli selvästi rohkeita tyyppejä, joista huokui äly, voima ja innostus. Kun kirjailija oli saanut draaman avulla vinkattua kirjansa, tiedusteli hän nuorilta, että moniko voisi kuvitella lukevansa Shell´s Angles -kirjan. Ja kirjailijan iloksi aika monta kättä nousi Harjavalta-salissa ylös. Jyri toivoi myös, että hän saisi nuorilta palautetta kirjoistaan.

Jyrin mielestä kirjoittamisessa parasta on se, kun saa olla itsekseen ja voi kirjoittaa ylös ideoita, joita kukaan ei ole keksinyt aiemmin. Ja parhaan inspiraationsa hän saa kirjoittamiseensa, kun hän kuulee miten hänen kirjansa ovat vaikuttaneet lukijoihin. Kurjaa tosin on, kun kirjoittamiseen ei ole tarpeeksi aikaa. Varsinkin nyt, kun hän työskentelee myös opettajana, aikaa kirjoittamiselle ei jää paljon, joten hän kirjoittaakin lähinnä viikonloppuisin ja loma-aikoina. Jyri kertoi myös, että hän itse tykkää lukea kaikenlaisia kirjoja. Hän lukee muun muassa runoja, fantasiaa ja historiallisia romaaneja sekä toisten suosittelemia kirjoja. Hänen suosikkejaan ovat sarjakuvapiirtäjä ja -käsikirjoittaja Don Rosa sekä jännityskirjailija Dan Brown, joilta molemmilta hän on lukenut koko tuotannon.

Shell´s Angles -kirjojen lisäksi Jyri Paretskoilta ilmestyi viime vuonna aikuisille suunnattu psykologinen trilleri Nimetön ja kesällä häneltä ilmestyy K15 –niminen nuortenkirja. Häneltä on tulossa kesällä myös noin eskari-ikäisille suunnattu kirja Elias ja sukkapallopommipuu sekä myöhemmin myös novellikokoelma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti