14. maaliskuuta 2014

Harjavaltalaisen sotaveteraaniperinteen pysyvän näyttelyn avajaiset 13.3.2014Torstaina 13. maaliskuuta 2014 tuli kuluneeksi 74 vuotta talvisodan päättymisestä. Vuosipäivää juhlistettiin Harjavallan kirjastossa avaamalla juhlallisesti pitkään valmisteltu pysyvä näyttely harjavaltalaisesta sotaveteraaniperinteestä. Näyttely kantaa samaa nimeä kuin vuonna 2009 julkaistu harjavaltalaisten sotaveteraanien historia- ja matrikkeliteos, Kun käsky kävi, jonka myötä ajatus näyttelyn rakentamisesta syntyi.


Näyttelyvitriini peitettynä ennen juhlatilaisuutta

Kauniin keväisellä säällä siunattua kutsuvierastilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan mm. lukuisat sotiemme veteraanit ja heidän omaisensa, eri järjestöjen edustajat sekä prikaatikenraalit Pentti Airio ja Finn-Göran Wennström. Harjavallan Pelimannit esiintyivät puheiden sekä ruokailun ja kahvituksen välissä, kunnes harsolla peitetty näyttelyvitriini lopuksi paljastettiin.Näyttely sisältää laajasti rintamaolosuhteissa ja kotirintamalla käytettyjä esineitä: mm. rintamavaatetusta ja -tarvikkeistoa, kenttäpostia, valokuvia sekä rintamalla tehtyjä muistoesineitä. Tarkoituksena on sodan kokeneiden sukupolvien aineellisen ja henkisen perinnön säilyttäminen ja jakaminen nuoremmille ja tuleville sukupolville, jotta he ymmärtäisivät paremmin historiaamme ja nykypäivää. Näyttely on kiitollisuuden osoitus sodan kokeneelle veteraanien sukupolvelle kaikesta heidän tekemästään työstä isänmaamme hyväksi. Lue lisää ja katso kuvia valmiista näyttelystä kirjaston verkkosivuilta.


Vitriiniä paljastetaan

Kirjasto muuntui juhlatilaksi ja takaisin kirjastoksi muutaman tunnin reippaalla työllä. Tilaisuuden ja uudelleenjärjestelyjen jälkeen kirjasto ehti olla normaalisti avoinna vajaat neljä tuntia. Tilaisuus ei olisi ollut mahdollinen ilman Harjavallan keskustan koulun keittiöhenkilökuntaa ja tarjoilussa avustaneita yhdeksännen luokan oppilaita; suuret kiitokset heille ja lukuisille muille näyttelyn parissa työskennelleille.Näyttely on maksutta avoinna kaikille harjavaltalaisille sekä paikkakunnalla vieraileville kirjaston aukioloaikoina.Pelimannit esiintyivät lainaustiskin yläpuolisella parvella


Prikaatikenraali Pentti Airio


Prikaatikenraali Finn-Göran Wennström

1 kommentti: